Joomla

do niczego

Wyszukaj

KISZONE SAŁATKI Z WARZYW

Znalezione obrazy dla zapytania KISZONE SAŁATKI Z WARZYW

SKŁADNIKI

rzodkiewki – 10 szt.

marchewka BIO – 1 szt.

zielony ogórek BIO – 1 szt.

czerwona cebula – 1 szt.

woda – 1 ½ szklanki

biały ocet winny – 1 ½ szklanki

sól morska – 3 łyżeczki

 

miód – 3 łyżki

czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie

W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek. 

WARIANT 1 – NA OSTRO

Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.

WARIANT 2 – ŁAGODNIE

Dodajemy świeże liście pietruszki.

 

Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.

Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.