KISZONE SAŁATKI Z WARZYW
SKŁADNIKI
rzodkiewki – 10 szt.
marchewka BIO – 1 szt.
zielony ogórek BIO – 1 szt.
czerwona cebula – 1 szt.
woda – 1 ½ szklanki
biały ocet winny – 1 ½ szklanki
sól morska – 3 łyżeczki
miód – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
WARIANT 1 – NA OSTRO
Dodajemy posiekaną papryczkę chili i liście kolendry.
WARIANT 2 – ŁAGODNIE
Dodajemy świeże liście pietruszki.
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Otwartą sałatkę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.