Joomla

do niczego

Wyszukaj

Ogórki małosolne

Znalezione obrazy dla zapytania ogorki malosolne

Składniki

ogórki gruntowe – 2 kg

koper – 2 baldachy

korzeń chrzanu – 5 szt.

czosnek – 4 ząbki

liście porzeczki – 7 szt.

 

ciepła, przegotowana woda – 5 l

gorczyca – 2 łyżki

sól – 7 łyżek

zimna woda – do zalania ogórków

Przygotowanie

Ogórki zalewamy zimną wodą w misce. Osobno do przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodajemy gorczycę i sól. Na dnie kamionki układamy koper, dodajemy pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, połówki czosnku i liście porzeczki. Ogórki odcedzamy i układamy na płasko w kamionce, przekładając je naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Dopełniamy zalewą, a gdy ostygną, przykrywamy kamionkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.