Ogórki małosolne
Składniki
ogórki gruntowe – 2 kg
koper – 2 baldachy
korzeń chrzanu – 5 szt.
czosnek – 4 ząbki
liście porzeczki – 7 szt.
ciepła, przegotowana woda – 5 l
gorczyca – 2 łyżki
sól – 7 łyżek
zimna woda – do zalania ogórków
Przygotowanie
Ogórki zalewamy zimną wodą w misce. Osobno do przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodajemy gorczycę i sól. Na dnie kamionki układamy koper, dodajemy pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, połówki czosnku i liście porzeczki. Ogórki odcedzamy i układamy na płasko w kamionce, przekładając je naprzemiennie wszystkimi dodatkami. Dopełniamy zalewą, a gdy ostygną, przykrywamy kamionkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.